Ett svartvitt foto av en gammal man

VARTA®:s historia (1887-1909)

VARTA®:s batterier har levererat avancerad teknik, kraftfull prestanda och exceptionell service över hela världen i över 100 år.

1887: Adolf Müller sätter VARTA® på kursen mot framgång

Spår efter 1880-talets uppfinnaranda finns överallt omkring oss i form av många tekniska innovationer Exempel på det är förbränningsmotorn, röntgen och elektriskt ljus. Varje dag påverkar de vår tillvaro. Adolf Müller var den förste som startade företaget Büsche & Müller i tyska Hagen och lade grunden till VARTA®:s framtid.

1890: AEG & Siemens satsar

När AEG och Siemens skulle producera ackumulatorer (en nyckelkomponent i batterier) bestämde de sig för att satsa på VARTA®:s föregångare, Büsche & Müller. Resultatet blev Accumulatorenfabrik AG (eller AFA, kort och gott).

1893: VARTA®:s batterier driver de första elbilarna i Tyskland

Baker Runabout, det första fordon som köptes och kördes av Thomas Edison, var den första amerikanska elbil som lanserades i Tyskland av Adolf Müller. Passande nog drevs den av batterier från VARTA®:s föregångare, AFA.

1904: Namnet VARTA® uppstår

AFAs eget märke VARTA® startades ursprungligen för att tillverka små, bärbara blyackumulatorer som användes för att starta motorn och göra handveven till historia. Namnet VARTA® är en akronym för Vertrieb, Aufladung, Reparatur Transportabler Akkumulatoren. På svenska betyder det ”distribution, uppladdning och reparation av transportabla ackumulatorer”.

1905: Säkrare mörkerkörning

När fler och fler förare vågar sig ut på vägarna i mörkret kommer VARTA® med de allra första batterierna för belysning till bilarna.

VARTA® Sök batteri


Är du företagare? Använd vår avancerade sökning i VARTA Partner Portal.

VARTA® Sök återförsäljare

Hitta andra återförsäljare